ICT Dalam PJK

JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN, INSTITUT PERGURUAN KOTA BHARU

Unit 9 : Enjin Pencari (TUGASAN 7)

Posted by wsws on February 22, 2008

Soalan 1 : Apa yang dimaksudkan dengan enjin pencari ?

Soalan 2 : Senaraikan 5 enjin pencari yang biasa anda gunakan untuk melayari internet.

Jawapan anda hendaklah ditulis melalui ruangan comments sebelum 1 hb Mac 2008. (Jawapan yang ditulis hendaklah padat, tepat dan ringkas, sesuai untuk menjawab soalan struktur).

Advertisements

40 Responses to “Unit 9 : Enjin Pencari (TUGASAN 7)”

 1. MOHD SAIFUL BAHARI BIN KAMARUZAMAN RAHMAT BIN RAMLI said

  Apa itu Enjin Carian?
  Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci atau frasa. Apabila anda menaip kata kunci ‘Malaysia’ pada Google atau Yahoo! misalnya, enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam indeks pangkalan data. Apabila kata kunci ‘Malaysia’ dijumpai, maka laman web yang berkaitan dengan ‘Malaysia’ akan dipaparkan kepada anda.

  Walau bagaimanapun, tidak semua enjin carian adalah sama. Sesetengah enjin carian akan mengindeks nama tajuk halaman sahaja, sesetengah enjin carian pula hanya akan mengindeks kandungan sahaja.

  Umumnya, servis carian internet boleh dikategorikan kepada dua: direktori dan enjin pencari. Ramai yang keliru dengan kedua-dua terma ini, sehingga ada yang merujuk Yahoo! sebagai sebuah enjin pencari. Sebenarnya Yahoo! ialah sebuah direktori, bukan enjin pencari.

  Kekeliruan ini berlaku mungkin disebabkan penggunaan butang ‘search’ yang disediakan kepada pengguna. Ini boleh disalah ertikan oleh pengguna yang akan mengganggap servis yang digunakan adalah sebuah enjin pencari.

  Apa yang membezakan antara enjin pencari dengan direktori ialah, pangkalan data bagi direktori mengandungi senarai alamat web yang dimasukkan oleh manusia manakala pangkalan data bagi enjin pencari pula dikompil melalui perisian robot yang dipanggil ‘spiders’. Spiders digunakan untuk mengumpul maklumat yang terdapat di dalam sesebuah laman web.

  Bagaimana Enjin Pencari Berfungsi?
  Apabila program spider masuk ke dalam sesebuah laman web, ia akan melakukan satu proses yang dipanggil sebagai crawling atau spidering. Dalam proses ini spider akan mengumpul semua perkataan dan frasa yang terdapat di dalam laman web tersebut dimana perkataan-perkataan ini akan diindekskan ke dalam pangkalan data. Kaedah ini juga dikenali sebagai indexing.

  Apabila seseorang masuk ke dalam servis enjin carian dan memasukkan kata kunci tertentu, enjin pencari akan memadankan soalan carian pengguna dengan perkataan yang terdapat di dalam pangkalan data. Apabila pasangan yang sama atau hampir sama dijumpai, keputusan akan dipaparkan kepada pengguna.

 2. MOHD SAIFUL BAHARI BIN KAMARUZAMAN RAHMAT BIN RAMLI said

  5 enjin pencari yang selalu digunakan

  1) Google.com
  2) MSN.com
  3) Altavista.com
  4) MetaCrawler.com
  5) Yahoo.com

 3. Enjin Gelintar

  Enjin gelintar atau search engine merupakan perkhidmatan yang digunakan untuk mencari maklumat dalam halaman web. Maklumat dapat dicari dengan lebih mudah melalui enjin gelintar iaitu dengan menulis perkataan yang ingin dicari pada ruang yang disediakan. Contoh enjin gelintar yang popular ialah Yahoo, Google dan Excite. Enjin gelintar akan mencari maklumat dengan menggunakan kata kunci atau ungkapan yang disusun sama seperti pangkalan data. Contoh enjin gelintar di negara kita ialah cari.com.

  2.

  1) MSN.com
  2) MetaCrawler.com
  3) Yahoo.com
  4) Google.com
  5) Altavista.com

  MOHD IZZUL IMRAN BIN MOHD JOHARI
  BM/PJ/PSV

  MOHD NASRUN
  BM/PJ/MU

 4. kho lee nam said

  1.Enjin pencari ialah tempat untuk mendapatkan maklumat ,tempat rujukan dan boleh berhubung dengan seantero dunia.Ia merupakan pangkalan data yang menyimpan semua maklumat-maklumat yang kita perlukan.Enjin pencari yang popular ialah Yahoo,hotmail, dan google. kita boleh menggunakan enjin pencari untuk mendapatkan sesuatu atau membeli sesuatu.

  2. MSN.com
  Yahoo.com
  Hotmail.com
  ICQ
  google.com
  eudoramail.com
  altavista

 5. Mohd Nazrin Faiz bin Che Abd Aziz said

  1.Enjin pencari ialah tempat untuk mendapatkan maklumat ,tempat rujukan dan boleh berhubung dengan seantero dunia.Ia merupakan pangkalan data yang menyimpan semua maklumat-maklumat yang kita perlukan.Enjin pencari yang popular ialah Yahoo,hotmail, dan google.Berikut adalah cara untuk menggunakan enjin pencari .Pertama ,gunakan enjin pencari seperti yahoo.com.Kemudian taip maklumat yang kita perlukan dengan menekan butang “search”,seterusnya maklumat itu akan dapat kita dapati dengan sekelip mata.

  2.Berikut adalah enjin pencari yang popular :
  a)MSN.com
  b)Yahoo.com
  c)Hotmail.com
  d)ICQ
  e)google.com
  f)eudoramail.com

  Mohd Nazrin Faiz bin Che Abd Aziz
  BM/PJ/KS

  Nur Fatihah binti Malek Redhuan Karnakaran
  BM/PJ/KS

 6. Agen Pencarian
  Egen pencarian merupakan sejenis kemudahan pencarian yang digunakan untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan kehendak pengguna di Internet.Ia membantu pengguna mencari maklumat yang diperlukan dengan mudah dan cepat

  Agen Pencari :
  Yahoo
  Google
  Alta Vista
  Lycos
  Ask Jeeves

 7. definini enjin pencari

  -Egen pencarian ialah sejenis kemudahan pencarian yang digunakan untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan kehendak pengguna di Internet.Ia membantu pengguna mencari maklumat yang diperlukan dengan mudah dan cepat.terdapat banyak enjin pencari di dalam internet.

  Lima (5)daripadanya ialah

  1.MSN.COM
  2.YAHOO.COM
  3.HOTMAIL.COM
  4.GOOGLE.COM
  5.EUDORAMAIL.COM

 8. noor syakila bt wan zi & nor fazilah bt noor din said

  Enjin gelintar @ enjin pencari merupakan set pengaturcaraan yang direka bentuk bagi membantu pengguna mencapai fail-fail yang tersimpan di dalam komputer, sebagai contoh, komputer pelayan awam World Wide Web. Pengguna boleh mendapatkan dokumen yang menepati kriteria (biasanya yang mengandungi perkataan atau frasa) pencarian tertentu.

  Kebanyakan enjin gelintar dikendalikan oleh syarikat persendirian yang memiliki algorithme dan pangkalan data tersendiri. Antara yang cukup popular ialah Google dan diikuti oleh MSN Search dan Yahoo!. Antara enjin penggelintar versi tempatan pula adalah seperti Jejak Malaysia, Cari. Selain itu, beberapa percubaan untuk mewujudkan enjin penggelintar yang berasaskan sumber terbuka turut dilakukan, antaranya, Htdig, Nutch, Egothor dan OpenFTS.

  5 enjin pencari yang biasa digunakan
  1)yahoo.com
  2)MSN.com
  3)google.com
  4)Netscape
  5)altavista

  NOOR SYAKILA BT WAN ZI
  BM/PJ/KS

  NOR FAZILA BT NOOR DIN
  BM/PJ/KS

 9. 1) sebuah pengkalan data atau koleksi tapak jaring yang boleh diakses yang dibagunkan dengan tujuan mencari data-data tertentumdalam internet.
  2) contoh enjin pencari:
  http:/www.altavita.com/
  http:/www.hotbot.com/
  http:/www.infoseek.com/
  http:/www.lycos.com/
  http:/www.mckinly.com/
  http:/www.catcha.com.my/
  http:/www.cari.com/
  http:/mylisting.com/
  http:/newmalaysia.com/
  http:/www.yahoo.com/
  http:/www.msn.com/
  laman web ialah halaman dokumen hiperteks dan merupakan dokumen HTML pada ‘world wide web’

 10. Maksud enjin pencari:
  ~Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web, kata kunci atau frasa.

  5 enjin pencari yang biasa digunakan untuk melayari internet:
  1.MSN
  2.AOL
  3.ASK
  4.HOTBOT
  5.LYCOS

 11. MAKSUD ENJIN PENCARI
  Enjin pencari :
  Pangkalan data bagi enjin pencari pula dikompil melalui perisian robot yang dipanggil ’spiders’. Spiders digunakan untuk mengumpul maklumat yang terdapat di dalam sesebuah laman web.

  5 enjin pencari yang biasa digunakan untuk melayari internet.
  1.KARTOO
  2.GOOGLE
  3.YAHOO
  4.AOL
  5.ASK

 12. enjin pencari adalah sistem yang dibangunkan bagi membantu kita untuk memperolehi maklumat dalam sesebuah komputer, dalam sebuah jaringan besar seperti World Wide Web, rangkaian kecil seperti LAN atau dalam komputer peribadi..Tapi selalunya enjin carian ini dikaitkan dengan internet, mencari sesuatu maklumat dalam internet menggunakan enjin carian.

  lima contoh enjin carian ialah goole, yahoo, msn, AltaVista, dan Lycos.

 13. Che Aniza bt Che Man
  Noor Hidayu bt Musa
  Nurul Janah bt Ahmad
  Farhana bt Ahmad Usul
  Nur Rarhana bt Ramli
  PPISMP BM/PJ/PSV (BM 2)

  Apa yang dimaksudkan dengan Enjin Carian?

  Ia adalah satu program komputer yang difungsikan untuk mengenalpasti laman web yang mengandungi istilah atau kata kunci yang ditaipkan. Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci atau frasa. Apabila anda menaip kata kunci ‘Malaysia’ pada Google atau Yahoo! misalnya, enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam indeks pangkalan data. Apabila kata kunci ‘Malaysia’ dijumpai, maka laman web yang berkaitan dengan ‘Malaysia’ akan dipaparkan kepada anda.

  Bagaimana Enjin Pencari Berfungsi?

  Apabila program spider masuk ke dalam sesebuah laman web, ia akan melakukan satu proses yang dipanggil sebagai crawling atau spidering. Dalam proses ini spider akan mengumpul semua perkataan dan frasa yang terdapat di dalam laman web tersebut dimana perkataan-perkataan ini akan diindekskan ke dalam pangkalan data. Kaedah ini juga dikenali sebagai indexing.
  Apabila seseorang masuk ke dalam servis enjin carian dan memasukkan kata kunci tertentu, enjin pencari akan memadankan soalan carian pengguna dengan perkataan yang terdapat di dalam pangkalan data. Apabila pasangan yang sama atau hampir sama dijumpai, keputusan akan dipaparkan kepada pengguna.

  Berikut adalah contoh-contoh enjin carian internet:

  1) Google.com
  2) MSN.com
  3) Altavista.com
  4) MetaCrawler.com
  5) Hotbot.com
  6) Infoseek.com

 14. MAKSUD ENJIN PENCARI :
  Enjin pencarian
  # Pangkalan data bagi enjin pencari pula dikompil melalui perisian robot yang dipanggil ’spiders’. Spiders digunakan untuk mengumpul maklumat yang terdapat di dalam sesebuah laman web.

  5 enjin pencari yang biasa digunakan untuk melayari internet :

  1.ASK
  2.AOL
  3.ASN
  4.YAHOO
  5.GOOGLE

 15. enjin pencari ialah sejenis program yang menerima permintaan carian, membandingkan kata kunci dengan indeks dan mengembalikan hasil carian kepada kita.

  5 enjin pencari:
  – yahoo.com
  – google.com
  – msn.com
  – altavista.com
  – lycos.com

 16. Nurul Syamimi Jaafar & Fadilah Sanusi & Nadhirah bt Ismail & Hantzebra James said

  enjin pencari ialah sejenis program yang menerima permintaan carian, membandingkan kata kunci dengan indeks dan mengembalikan hasil carian kepada kita.

  5 enjin pencari :

  – yahoo.com
  – google.com
  – msn.com
  – altavista.com
  – lycos.com

 17. Abdul Hafiz Abdul Rahim, Mohd Haniff Zakariah, Nur Farhana Roslley, Nor Shuhadaa Musa said

  1. Enjin carian ialah sebuah pengkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci atau frasa apabila anda menaip kata kunci”Malaysia” pada google atau yahoo!Misalnya,enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam index pengkalan data.Apabila kata kunci”Malaysia dijumpai, maka laman web yang berkaitan dengan “Malaysia” akan dipaparkan kepada anda.

  2.Lima enjin pencari:

  -Google
  -MSN
  -Mama
  -Altavista
  -Yahoo

 18. Abdul Hafiz Abdul Rahim, Mohd Haniff Zakariah, Nur Farhana Roslley, Nor Shuhadaa Musa said

  1. Maksud laman web ialah laman yang berfungsi sebagai pintu masuk ke internet dengan menyediakan kandungan berguna ke pelbagai laman web/ tapak dan ciri-ciri dalam internet.

  2. senarai lima laman web yang membincangkan tentang olahraga:
  http://www.usatf.org
  http://www.trackandfieldnews.com
  http://www.clusty.com
  http://www.msnsearch.com
  http://www.nsc.gov.my

  Abdul Hafiz b. Abdul Rahim, Mohd Haniff b. Zakariah, Nor Shuhadaa, Nur Farhana Roslley
  BM/PJ/KS

 19. Sebuah pengkalan data tau koleksi tapak jaringan yang boleh diakses dengan tujuan mencari data-data tertentu dalam internet. Data ini termasuklah yang disimpan dalam laman web, homepage, gopher, kumpulan berita dan banyak lagi.

  enjin carian :
  http://www.yahoo.com
  http://www.cari.com
  http://www.altaviasia.com
  http://www.lyros.com
  http://www.webcrawler.com

 20. Enjin carian [search engine] ialah sistem dibangunkan bagi membantu kita untuk mendapatkan maklumat dalam sebuah komputer, dalam sebuah jaringan besar seperti World Wide Web, rangkaian kecil seperti LAN atau dalam komputer peribadi..Tapi selalunya enjin carian ini dikaitkan dengan internet, mencari sesuatu maklumat dalam internet menggunakan enjin carian.

  Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web, kata kunci atau frasa… Cara enjin carian ini berfungsi, apabila anda menaip kata kunci seperti “perniagaan” pada google, yahoo atau msn, maka enjin carian akan mencari maklumat berpandukan pada kata kunci yang dimasukkan.. Semua laman web, yang menggunakan kata kunci “perniagaan” akan dipaparkan.
  Agen Pencari :
  1.MSN.COM
  2.YAHOO.COM
  3) Altavista.com
  4)eudoramail.com
  5)Hotbot
  6) Kartoo

 21. 1)Enjin pencari ialah sebuah pengkalan data atau koleksi tapak jaringan yang boleh diaksesyang dibagunkan dengan tujuan mencari data-data tertentu dalam internet.

  2)contoh laman web enjin pencari ialah:
  http:/www.altavista.com/
  http:/www.hotbot.com/
  http:/www.infoseek.com/
  http:/www.lycos.com/
  http:/www.mckinly.com/
  http:/www.cari.com.my
  http:/www.mylisting.com/
  http:/www.yahoo.com/
  http:/www.msn.com/

 22. NOR ATIKA BINTI HARUN IKLIL YAFFRAH BIN YUSOP said

  APA ITU ENJIN CARIAN?

  Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci atau frasa. Apabila anda menaip kata kunci ‘Malaysia’ pada Google atau Yahoo! misalnya, enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam indeks pangkalan data. Apabila kata kunci ‘Malaysia’ dijumpai, maka laman web yang berkaitan dengan ‘Malaysia’ akan dipaparkan kepada anda.

  Walau bagaimanapun, tidak semua enjin carian adalah sama. Sesetengah enjin carian akan mengindeks nama tajuk halaman sahaja, sesetengah enjin carian pula hanya akan mengindeks kandungan sahaja.

  Umumnya, servis carian internet boleh dikategorikan kepada dua: direktori dan enjin pencari. Ramai yang keliru dengan kedua-dua terma ini, sehingga ada yang merujuk Yahoo! sebagai sebuah enjin pencari. Sebenarnya Yahoo! ialah sebuah direktori, bukan enjin pencari.

  Kekeliruan ini berlaku mungkin disebabkan penggunaan butang ‘search’ yang disediakan kepada pengguna. Ini boleh disalah ertikan oleh pengguna yang akan mengganggap servis yang digunakan adalah sebuah enjin pencari.

  Apa yang membezakan antara enjin pencari dengan direktori ialah, pangkalan data bagi direktori mengandungi senarai alamat web yang dimasukkan oleh manusia manakala pangkalan data bagi enjin pencari pula dikompil melalui perisian robot yang dipanggil ‘spiders’. Spiders digunakan untuk mengumpul maklumat yang terdapat di dalam sesebuah laman web.

  Bagaimana Enjin Pencari Berfungsi?
  Apabila program spider masuk ke dalam sesebuah laman web, ia akan melakukan satu proses yang dipanggil sebagai crawling atau spidering. Dalam proses ini spider akan mengumpul semua perkataan dan frasa yang terdapat di dalam laman web tersebut dimana perkataan-perkataan ini akan diindekskan ke dalam pangkalan data. Kaedah ini juga dikenali sebagai indexing.

  Apabila seseorang masuk ke dalam servis enjin carian dan memasukkan kata kunci tertentu, enjin pencari akan memadankan soalan carian pengguna dengan perkataan yang terdapat di dalam pangkalan data. Apabila pasangan yang sama atau hampir sama dijumpai, keputusan akan dipaparkan kepada pengguna.

  5 contoh enjin pencari
  Google
  Altavista
  MSN
  Yahoo
  Mama
  Netscape

 23. Shaiful Rizal Bin Zain said

  – Enjin pencarian adalah suatu program yang digunakan untuk mencari dan mencapai maklumat berdasarkan kepada sebutan pencarian (search terms)yang diberi oleh pengguna.Ia membenarkan pengguna menjelajah pangkalan data yang mengandungi teks terdiri daripada berjuta-juta di laman web. Apabila perisian enjin pencarian dapat padankan maklumat yang dicari (hits), ia akan menerangkan dimana pautan maklumat terdapat dan seterusnya pengguna akan terus menjelajah maklumat itu dengan pantas tanpa membuang masa pegguna untuk mencari maklumat tersebut.
  – contoh enjin pencarian
  >Big Hug
  >C4
  >Dogpile
  >MetaFind
  >MetaCrawler
  >Yahoo
  >Daypop
  >Mamma
  >Wisenut

  Rujukan:
  http://www.ftsm.ukm.my
  http://www.geocities.com/beta_creative/favorite.htm

  Daripada:
  Tengku Fezzyazli Bin Abd. Ghani
  Shaiful Rizal Bin Zain

 24. NURHAFIZA BT ANUAR ,ROS ADILA BT ROMZI said

  TUGASAN 7

  1. Enjin pencari ialah sebuah pengkalan data yang menyimpan pautan- pautan laman web , kata kunci atau frasa, enjin yang mencari maklumat dalam halaman web dan tempat rujukan yang boleh berhubung dengan seantero dunia.

  2.Lima contoh enjin pencari:
  a MSN.com
  b.Yahoo.com
  c.Hotmail.com
  d.Google.com
  e.ICQ.com
  f.Eudoromail.com
  g.altavista.com
  g.Metacrawler.com

  DISEDIAKAN OLEH:NURHAFIZA BT ANUAR
  :ROS ADILA BT ROMZI
  PPISMP SEM 2(BM/PJ/KS)

 25. NUR ATIQAH BINTI SUBARI & HASNAH BINTI HASAN said

  a)Ejen pencari ialah set pengarurcaraan yang direka bentuk bagi membantu penggguna mencapai fail yang tersimpan. Ia juga merupakan sebuah pengkalan data yang boleh diakses yang dibangunkan dengan tujuan mencari data-data tertentu dalam internet.

  B) 5 ejen pencari ialah:
  1. yahoo.com
  2. google.com
  3. MSN.com
  4. hotmail.com
  5. lyros.com

 26. MUHAMMAD NAIM SHAFIQ BIN ZAHIDI , muhammad firdaus bin rasdi , AREKA RONALD ROBERT, MUHAMMAD FIRDAUS BIN RASDI said

  soalan 1

  1.Enjin pencari ialah tempat untuk mendapatkan maklumat ,tempat rujukan dan boleh berhubung dengan seantero dunia.Ia merupakan pangkalan data yang menyimpan semua maklumat-maklumat yang kita perlukan.Enjin pencari yang popular ialah Yahoo,hotmail, dan google.Berikut adalah cara untuk menggunakan enjin pencari .Pertama ,gunakan enjin pencari seperti yahoo.com.Kemudian taip maklumat yang kita perlukan dengan menekan butang “search”,seterusnya maklumat itu akan dapat kita dapati dengan sekelip mata.

  soalan 2

  1. yahoo.com
  2. google.com
  3. MSN.com
  4. hotmail.com
  e.ICQ.com
  f.Eudoromail.com
  g.altavista.com
  g.Metacrawler.com

 27. MOHAMAD IQBAL B. MUSA &MOHD NAZRI BIN MAT NASIR said

  SOALAN 1
  Enjin pencari merupakan set pengaturcaraan yang direka bentuk bagi membantu pengguna mencapai fail-fail yang tersimpan di dalam komputer, sebagai contoh, komputer pelayan awam World Wide Web. Pengguna boleh mendapatkan dokumen yang menepati kriteria (biasanya yang mengandungi perkataan atau frasa) pencarian tertentu. Kebanyakan enjin gelintar dikendalikan oleh syarikat persendirian yang memiliki algorithme dan pangkalan data tersendiri. Antara yang cukup popular ialah Google dan diikuti oleh MSN Search dan Yahoo!. Antara enjin penggelintar versi tempatan pula adalah seperti Jejak Malaysia, Cari. Selain itu, beberapa percubaan untuk mewujudkan enjin penggelintar yang berasaskan sumber terbuka turut dilakukan, antaranya, Htdig, Nutch, Egothor dan OpenFTS.

  SOALAN 2
  5 enjin pencari yang biasa digunakan
  1)yahoo.com
  2)MSN.com
  3)google.com
  4)hotmail.com
  5)Hotbot

 28. Muhammad Aminuddin Bin Rosmi said

  Enjin gelintar atau search engine merupakan perkhidmatan yang digunakan untuk mencari maklumat dalam halaman web. Maklumat dapat dicari dengan lebih mudah melalui enjin gelintar iaitu dengan menulis perkataan yang ingin dicari pada ruang yang disediakan. Contoh enjin gelintar yang popular ialah Yahoo, Google dan Excite. Enjin gelintar akan mencari maklumat dengan menggunakan kata kunci atau ungkapan yang disusun sama seperti pangkalan data. Contoh enjin gelintar di negara kita ialah cari.com

  .Lima contoh enjin pencari:
  a MSN.com
  b.Yahoo.com
  c.Hotmail.com
  d.Google.com
  e.ICQ.com
  f.Eudoromail.com
  g.altavista.com
  g.Metacrawler.com

  From:
  Muhammad Aminuddin bin Rosmi
  Mohammad Ainol Yaqin bin Othman

 29. Norizan Abu Sepian,Siti Hafizah Amron,Wan Nur Syafiqah Wan Johari &Siti Noor Asyikin Ismai said

  Enjin pencari dapat memudahkan tugas tersebut. Kita hanya perlu memasukkan kata kunci sesuatu perkara yang diingini, dan enjin pencari ini akan mendapatkannya untuk anda.

  Berikut adalah senarai enjin pencari yang berguna:
  1. Yahoo
  Enjin Pencari Yang Paling popular
  2. Cari
  Enjin Pencari Utama Malaysia
  3. Siber
  Enjin Pencari Bahasa Melayu
  4. Islamicweb
  Enjin Pencari Laman Islam
  Lain-lain:
  Lycos, Infoseek, Hotbot, Excite, Alta Vista

 30. ~ Enjin pencari ialah pengkalan data untuk mencari maklumat yang dikehendaki pengguna Internet,membandingkan kata kunci dengan indeks dan mengembalikan hasil carian kepada kita.
  5 enjin pencari :
  ~ yahoo
  ~ alta vista
  ~ hotbot
  ~ excite
  ~ lycos

 31. Maksud enjin pencarian:
  ~enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web,kata kunci atau frasa.

  5 senarai enjin pencari yang biasa digunakan untuk melayari internet:
  1.lycos.com
  2.msn.com
  3.ask.com
  4.aol.com
  5.hotbot.com

 32. Wan Muhamad Afifudin b.Wan Md Saad & Mohd Syazwan b.Shariff-BM/PJ/PSV said

  Maksud enjin pencarian:
  -Enjin pencari ialah pengkalan data untuk mencari maklumat yang dikehendaki pengguna internet, membandingkan kata kunci dengan indeks dan mengembalikan hasil carian kepada kita.
  5 enjin pencarian :
  -Siber
  -Yahoo
  -hotbot
  -excite
  -lycos

 33. Muhammad Aizat bin Abdul Hamid & Mohd Najihuddin bin Jusoh said

  MAKSUD ENJIN PENCARIAN :
  Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci atau frasa. Apabila anda menaip kata kunci ‘Malaysia’ pada Google atau Yahoo! misalnya, enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam indeks pangkalan data. Apabila kata kunci ‘Malaysia’ dijumpai, maka laman web yang berkaitan dengan ‘Malaysia’ akan dipaparkan kepada anda.

  Contoh enjin pencari :

  1) Yahoo
  2) Cari
  3) Siber
  4) Islamicweb
  5) Mama
  6) Lycos
  7) Infoseek
  8) Hotbot
  9) Excite
  10) Alta Vista

 34. SITI NURULHASIKIN BINTI HANAFI,890216065274,BM/PJ/KS,NIK NUR IZZATI BT ABD RAHMAN,871208146388,BM/PJ/KS said

  SITI NURULHASIKIN BT HANAFI
  NIK NUR IZZATI BT ABD RAHMAN
  BM/PJ/KS

  SOALAN 1
  Enjin pencari merupakan set pengaturcaraan yang direka bentuk bagi membantu pengguna mencapai fail-fail yang tersimpan di dalam komputer, sebagai contoh, komputer pelayan awam World Wide Web. Pengguna boleh mendapatkan dokumen yang menepati kriteria (biasanya yang mengandungi perkataan atau frasa) pencarian tertentu. Kebanyakan enjin gelintar dikendalikan oleh syarikat persendirian yang memiliki algorithme dan pangkalan data tersendiri. Antara yang cukup popular ialah Google dan diikuti oleh MSN Search dan Yahoo!. Antara enjin penggelintar versi tempatan pula adalah seperti Jejak Malaysia, Cari. Selain itu, beberapa percubaan untuk mewujudkan enjin penggelintar yang berasaskan sumber terbuka turut dilakukan, antaranya, Htdig, Nutch, Egothor dan OpenFTS.

  SOALAN 2
  5 enjin pencari yang biasa digunakan
  1)yahoo.com
  2)MSN.com
  3)google.com
  4)hotmail.com
  5)Hotbot

 35. AQILAH DAN ZULINA said

  Enjin pencari ialah sebuah pangkalan data atau koleksi tapak jaring yang boleh diakses dan dibangunkan dengan tujuan mencari data-daa tertentu dalam internet.
  Maklumat akan diperolehi dengan lebih mudah melalui enjin pencari dengan menulis sahaja perkataan yang hendak dicari pada ruangan yang disediakan.

  Lima enjin pencari yang biasa digunakan oleh kami ialah :
  excite.com
  google.com
  yahoo.com
  msn.com
  hotbot.com

 36. Ahmad Nur Aiman Bin Burhanudin & Mohd Hafizun said

  Maksud enjin pencari

  Enjin pencari adalah sistem yang dibangunkan bagi membantu kita untuk memperolehi maklumat dalam sesebuah komputer, dalam sebuah jaringan besar seperti World Wide Web, rangkaian kecil seperti LAN atau dalam komputer peribadi. Ia membolehkan kita mencari maklumat, dan mencari apa sahaja yang dikehendaki.
  5 enjin pencari
  1. Google
  2. Yahoo
  3. Wikipedia.com
  4. Altavista
  5. MSN

 37. MUHAMMAD AMINUDDIN BIN ROSMI & MUHAMMAD AINOL YAQIN BIN OTHMAN said

  Enjin gelintar @ enjin pencari merupakan set pengaturcaraan yang direka bentuk bagi membantu pengguna mencapai fail-fail yang tersimpan di dalam komputer, sebagai contoh, komputer pelayan awam World Wide Web. Pengguna boleh mendapatkan dokumen yang menepati kriteria (biasanya yang mengandungi perkataan atau frasa) pencarian tertentu.

  Kebanyakan enjin gelintar dikendalikan oleh syarikat persendirian yang memiliki algorithme dan pangkalan data tersendiri. Antara yang cukup popular ialah Google dan diikuti oleh MSN Search dan Yahoo!. Antara enjin penggelintar versi tempatan pula adalah seperti Jejak Malaysia, Cari. Selain itu, beberapa percubaan untuk mewujudkan enjin penggelintar yang berasaskan sumber terbuka turut dilakukan, antaranya, Htdig, Nutch, Egothor dan OpenFTS.

  soalan 2
  5 enjin pencari yang biasa digunakan
  1)yahoo.com
  2)MSN.com
  3)google.com
  4)hotmail.com
  5)Hotbot

 38. NUR MAISARAH BT. MOHD ZUKHE & SITI NAJIHAH BT. ABD. RAZAK said

  – Enjin pencarian adalah suatu program yang digunakan untuk mencari dan mencapai maklumat berdasarkan kepada sebutan pencarian (search terms)yang diberi oleh pengguna.Ia membenarkan pengguna menjelajah pangkalan data yang mengandungi teks terdiri daripada berjuta-juta di laman web. Apabila perisian enjin pencarian dapat padankan maklumat yang dicari (hits), ia akan menerangkan dimana pautan maklumat terdapat dan seterusnya pengguna akan terus menjelajah maklumat itu dengan pantas tanpa membuang masa pegguna untuk mencari maklumat tersebut.
  – contoh enjin pencarian

  soalan 2

  http://www.yahoo.com
  http://www.cari.com
  http://www.altaviasia.com
  http://www.lyros.com
  http://www.webcrawler.com

 39. muhamad syafiq bin saroni said

  agen pencarian ialah sejenis kemudahan pencarian yang digunakan untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan kehendak pengguna di Internet.Ia membantu pengguna mencari maklumat yang diperlukan dengan mudah dan cepat.terdapat banyak enjin pencari di dalam internet.

  ini merupakan sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci atau frasa. Apabila anda menaip kata kunci ‘Malaysia’ pada Google atau Yahoo! misalnya, enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam indeks pangkalan data. Apabila kata kunci ‘Malaysia’ dijumpai, maka laman web yang berkaitan dengan ‘Malaysia’ akan dipaparkan kepada anda.

  5 enjin pencari:
  – yahoo.com
  – google.com
  – msn.com
  – altavista.com
  – lycos.com

 40. PPISMP PRA (BM) / PSV / PJ said

  Enjin pencarian adalah suatu program yang digunakan untuk mencari dan mencapai maklumat berdasarkan kepada sebutan pencarian (search terms)yang diberi oleh pengguna.Enjin ini akan membenarkan pengguna menjelajah pangkalan data yang mengandungi teks yang terdiri daripada berjuta-juta maklumat di laman web. Apabila perisian enjin pencarian dapat memadankan maklumat yang dicari (hits), ia akan menerangkan di mana pautan maklumat terdapat dan seterusnya pengguna akan terus menjelajah maklumat itu dengan pantas tanpa membuang masa pegguna untuk mencari maklumat tersebut.

  Antara jenis-jenis enjin pencari ialah:
  a. yahoo.com
  b. google.com
  c. msn.com
  d. altavista.com
  e. Wikipedia.com

  NORATIQAH BINTI JUMIEN
  PUTRI BALKISH BT MOHD YUSOFF
  NURUL ALWANI BT ABDUL RAZAK
  NOR LATIPAH BT CHE YUSOFF
  NURHAYANTI BT HAMIDUN
  NOR FARIDAH BT NORJAN
  HASHIMAH BT MAT JUSOH
  NORUHUDA BT MOHAMED ZABIDI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: